59 besökare, 4 medlemmar och 4 Studenter är online nu
Loopia

webdesignskolan

WDS medlem (WDS member)

WDS Nyhetsbrev är ett komplett system för att skicka HTML-formaterade eller oformaterade mail till mottagare som hämtas från en MySQL-databas. Du kan importera dina befintliga e-postadresser eller låta mottagare registrera sin e-postadress själva.

OBS! Vi använder detta mailsystem till våra egna nyhetsbrev. Lägg gärna till din egen e-postadress på startsidan » för att testa aktivering och övriga bekräftelser som visas för användaren.

TIPS! Läs mer om mail i guiden HTML-formaterade mail och nyhetsbrev »

 

Funktioner i nyhetsbrevet

Här är en översikt över funktionerna i Webdesignskolan Nyhetsbrev:

 • Administration direkt i webbläsaren
  Logga in och administrera dina nyhetsbrev direkt i webbläsaren. Du kan skapa listor och lägga till mottagare utan att använda andra programvaror. Flera administratörer kan arbeta med nyhetsbreven och varje administratör kan ha en egen inloggning.
 • Listor
  Du kan använda en eller flera listor med tillhörande e-postadresser. Listorna är alltså dina adressregister.
 • E-postadresser
  Välj lista för att visa alla adresser eller använd sökfunktionen för att hitta alla adresser som innehåller del av söknamnet. Antalet adresser som du kan ansluta till utskicket är i teorin den mängd information som varje MySQL-tabell kan hantera, vilket enligt MySQL är minst 50.000.000 (50 miljoner) poster.
 • Importera adresslistor
  Du kan importera de e-postadresser du redan har genom att kopiera dem till WDS Nyhetsbrev. Adresserna separeras genom radbrytning och får inte vara separerade med tabb, kommatecken eller blanksteg. Tomma rader och blanksteg korrigeras automatiskt.
 • Validering av adresser
  När användaren lägger till sin e-postadress eller du själv importerar adresser kontrolleras automatiskt att adressen är korrekt. Dessutom finns en extra valideringsfunktion som du kan använda för att kontrollera om det finns adresser med ogiltiga toppdomäner. Validering sker enligt de nu gällande toppdomänerna och du kan själv komplettera när nya toppdomäner tillkommer.
 • Skriv nyhetsbrev med den inbyggda WYSIWYG-editorn
  Om du inte redan har ett färdigt nyhetsbrev kan du använda den inbyggda editorn för att skapa HTML-formaterade mail. Programmet som används för att redigera sidornas kod är TinyMCE från Moxiecode: http://tinymce.moxiecode.com Öppnas i nytt fönster (Open in new window) 
 • HTML-formaterade eller oformaterade mail
  Du kan skapa ditt nyhetsbrev i din egen HTML-editor och klistra in den färdiga koden i WDS Nyhetsbrev. Många mottagare kan (eller vill) inte läsa HTML-mail och då fungerar oformaterade mail bäst.
 • Skicka både HTML-formaterade OCH oformaterade mail
  Om du vill ha kontroll över hur dina mail ser ut även om den oformaterade versionen används kan du skicka TVÅ versioner av dina mail. När du skickar två versioner används formatet:
  Content-Type: multipart/alternative
  Läs mer i guiden HTML-formaterade mail och nyhetsbrev »
 • Arkivera och spara nyhetsbrev
  Du kan spara de nyhetsbrev som skickats eller som ett utkast innan de skickats. Använd dina tidigare nyhetsbrev som mall för nya utskick.
 • Anmälan till nyhetsbrev
  Formuläret som nya prenumeranter kan använda infogar du i dina befintliga sidor.
 • Aktivering av e-postadress
  Inga mail skickas till e-postadressen innan den är aktiverad med aktiveringslänken i mailbekräftelsen. Detta för att undvika att formuläret används felaktigt eller spammas.
 • Unsubscribe-länk för avslut av prenumerationen
  Längst ned i varje nyhetsbrev som skickas visas en unsubscribe-länk så att mottagaren enkelt kan avsluta prenumerationen.
 • Ladda upp bilder
  Du kan använda den inbyggda funktionen för att ladda upp de bilder som ska användas i nyhetsbrevet eller göra detta via FTP. Du kan radera bilder och ändra bildnamn.
 • Backup och återställning av e-postadresserna
  Funktionen för backup av tabellerna som innehåller alla e-postadresserna. Om du gör regelbundna backuper så kan du återställa adresser som redigerats felaktigt eller raderats av misstag.

 

Förutsättningar för att använda WDS Nyhetsbrev

För att du ska kunna använda WDS Nyhetsbrev måste din webbserver ha PHP 4.3 eller senare version och MySQLi (istället för MySQL).

För att mailfunktionerna i PHP ska fungera måste din webbserver ha tillgång till ett mailprogram som tex Sendmail, Qmail eller Postfix. Läs mer om mail i guiden Formmail - skicka formulär till epost »

De funktioner som används kräver inga plugins eller andra tillägg för att fungera för användaren eller administratören. Du kan installera WDS Nyhetsbrev på de flesta webbhotell och vi har testat systemet hos Loopia och One.com - läs mer i guiden Webbhotell och domännamn »

Internet Explorer 9:
WYSIWYG-editorn TinyMCE från Moxiecodeär en Javascript-editor och i IE9 fungerar inte detta javascript. Moxiecode anger själva att det är problem med IE9 - läs mer här: http://tinymce.moxiecode.com Öppnas i nytt fönster (Open in new window) . Om du får problem bör du i första hand välja en annan webbläsare som tex Firefox eller Google Chrome - läs mer och hämta här »
Du kan även prova att köra IE9 i "Kompatibilitetsvy" - läs mer här »

 

Villkor för användning av programmet

Användning för eget bruk
Detta program ingår i tjänsten "WDS medlem 12 månader" och får användas av dig som innehar ett medlemskap. Programmet får användas EN gång per medlemskap. Du som vill använda programmet till flera egna webbplatser måste göra en ny beställning (på samma kundkonto).

Programmen får endast användas under medlemstiden. När medlemstiden utgått måste ett nytt medlemskap beställas för rätten att använda programmen 12 månader framåt.

Privatpersoner och föreningar
Du som hjälper privatpersoner eller ideella föreningar med deras webbplatser måste göra en beställning av tjänsten "WDS medlem 12 månader" för varje webbplats som använder programmet.

Företag och kommersiell verksamhet
Du som gör webbplatser åt kunder, och bedriver kommersiell verksamhet, måste göra en beställning av tjänsten "WDS medlem 12 månader" för varje webbplats som använder programmet.

Använda programmet till fler än EN webbplats
Välj något av alternativen nedan om du vill använda programmet till fler än EN webbplats:

 • Gör en ny beställning från ditt eget kundkonto så utökar du din medlemstid med 12 månader (gäller från ditt aktuella slutdatum).
 • Gör en beställning i uppdragsgivarens namn. Uppdragsgivaren får tillgång till alla Webdesignskolans guider och du ger ett mervärde till den webbplats du skapat.

Användning och anpassning av kod
Vi har valt att göra kod och funktioner tydliga och lätta att överblicka för att du ska kunna ändra och lägga till egna funktioner. Du som är webbutvecklare kan alltså anpassa koden för ditt eget eller dina kunders behov men får inte distribuera eller sälja programkoden vidare.

Programmet får INTE säljas eller erbjudas vidare till egna kunder och besökare.

Copyrightinformationen nedan får inte raderas från filerna:

(C) Copyright www.webdesignskolan.se
Programmet får användas i både privat och kommersiell verksamhet men får INTE vidaredistribueras i någon form. Du får ändra fritt i koden men INTE radera denna information om copyright. Samma villkor gäller gäller för PHP-kod, CSS-mallar och bilder.
You may NOT remove any copyright or other proprietary notices contained in the documents and information

Läs mer om villkor och copyright här »

 

Installation av nyhetsbrevet

Hämta ZIP-filen med nyhetsbrevet (längst ned i denna guide) och packa upp filerna:

OBS! Ändra inte namnen eller ordningen på mappar och filnamn!

Skicka filerna med FTP

Publicera filerna till din webbserver. Använd ett FTP-program » eller liknande funktion i din webbeditor eller hos ditt webbhotell. I vårt exempel har vi lagt filerna i rotmappen.

TIPS! Läs mer om hur du väljer webbhotell i guiden Webbhotell och domännamn »

 

Starta installationen här

Installationen av WDS Nyhetsbrev sker i 5 steg och du klickar dig vidare till nästa steg under installationen.

Du startar installationen av WDS CMS genom att köra filen:
wds_nyhetsbrev/install/start.php

 

Anslutning till MySQL-databasen

Nyhetsbrevet lagrar informationen i MySQL-tabeller och du måste ange uppgifter för anslutning till din databas.

Ange uppgifterna för anslutning till din MySQL-databas genom att köra filen:
wds_nyhetsbrev/install/mysql_config.php

Alla uppgifter du behöver för att administrera ditt webbhotellkonto finns i den bekräftelse du får till din angivna e-postadress när kontot är registrerat. Det innehåller även uppgifter för e-post, FTP och MySQL och exemplet nedan visar hur det kan se ut:

OBS! Använd inga mellanslag i namn och lösenord och observera att ordningen på uppgifterna kan avvika från exemplet ovan. Om det inte går att skapa tabellerna i nästa steg kan du köra konfigurationen enligt ovan på nytt och prova igen.

OBS! Om du får ett felmeddelande av typen: "failed to open stream: Permission denied in..." beror det ofta på att du inte har rättigheter att skriva till filer och mappar eller köra filer på din webbserver. Läs mer i avsnittet Felsökning om det inte fungerar » nedan.

 

Skapa tabellerna i MySQL-databasen

När anslutningen till MySQL är klar klickar du på länken för att gå vidare och skapa tabellerna:

Om du får felmeddelande enligt nedan har du angivit felaktiga MySQL-uppgifter.

Host (Värd) är fel:

Databas-namnet är fel:

Användarnamn eller lösenord är fel (username or password):

 

När tabellerna är skapade kan du klicka på länken för att visa alla tabeller i din MySQL-databas:

OBS! Om inga tabeller visas så finns inget stöd för funktionen mysql_list_dbs i din webbservers PHP-konfiguration.

 

Lägga till en administratör

Använd tillbaka-länken för att komma tillbaka om du listat tabellerna. Klicka på länken för att lägga till en ny administratör:

 

Lägg till de uppgifter du vill använda för att logga in och använda nyhetsbrevet:

 

Radera installationsmappen

Radera installationsmappen direkt så att inga obehöriga kan använda filen:

Du kan ändra användarnamn och lösenord under menyn "inställningar" när du är inloggad.
OBS! Lösenordet är krypterat och kan inte återges! Om du glömmer bort lösenordet så måste du publicera mappen install och köra filen wds_nyhetsbrev/install/admin_register.php på nytt.

 

Logga in och börja arbeta med programmen

Logga in och börja använda WDS Nyhetsbrev:

Sökvägen till inloggningen är:
wds_nyhetsbrev/admin/login.php

När du är inloggad kan du använda snabbguiden för att komma igång!

Övriga funktioner och inställningar beskrivs på respektive sida i administrationen.

 

 

Sökväg till administration av nyhetsbrevet

Sökväg till administrationen

Sökvägen till administration av nyhetsbrevet är:
wds_nyhetsbrev/admin/login.php

Hela adressen till administrationen i vårt exempel är då:
http://dromvavaren.se/wds_nyhetsbrev/admin/login.php

Anmälan till nyhetsbrev

Formuläret som nya prenumeranter kan använda infogar du i dina befintliga sidor. Formuläret nedan kan användas för prenumeration på en lista där inget listnamn visas:

Om du har flera nyhetsbrev kan du låta användaren välja själv:

Filerna till formulären ovan hittar du i inställningarna för nyhetsbrevet när du är inloggad.

 

Inställningar och konfiguration

Alla grundläggande inställningar gör du med formuläret "Inställningar" direkt i administrationen men om du behöver ändra de meddelanden som skickas till nya prenumeranter eller den unsubscribe-länk som visas i slutet av nyhetsbreven så gör du detta i filen "config_nyhetsbrev.php".

Inställningar i administrationen

Använd menyn "Inställningar" för att ange dina egna användaruppgifter:

 

Manuell konfiguration i "config_nyhetsbrev.php"

Om du har behov av att ändra de meddelanden som skickas till nya prenumeranter och unsubscribe-länken som används för att avsluta prenumerationen måste du ändra detta manuellt i filen:
wds_nyhetsbrev/admin/config_nyhetsbrev.php

Öppna filen i valfri HTML-editor eller text-editor som tex Notepad (Anteckningar) och gör dina ändringar i PHP-koden. OBS! När du arbetar direkt i koden så finns en risk att du gör fel. Spara alltid en backup av filen innan du gör dina ändringar!

 

 

Felsökning om det inte fungerar!

Om du får ett felmeddelande av typen: "failed to open stream: Permission denied in..." beror det ofta på att du inte har rättigheter att skriva till filer och mappar eller köra filer på din webbserver.

Se till att de mappar och filer som berörs av koden har rättigheter för att skriva till filer eller mappar. De nivåer som brukar fungera för att köra script och programkod är CHMOD 755 för mappar och CHMOD 644 för filer men konfigurationen av serverprogrammen på vissa webbhotell kräver att du själv ändrar till en högre nivå. Den högsta nivån CHMOD 777 ger fullständiga rättigheter men kan samtidigt innebära en säkerhetsrisk. Om programmen som körs på webbservern innehåller någon form av säkerhetsluckor så kan en obehörig användare utnyttja detta.

OBS! Läs mer om CHMOD i guiden Använda FTP-program » (avsnittet "CHMOD")

Om du får andra problem kan du läsa mer i guiden Felsökning i PHP och MySQL »

 

 

Internet Explorer? Läs detta om du använder IE

Om du använder webbläsaren Internet Explorer kanske inte WYSIWYG-editorn visas alls. Andra fel som kan uppstå är att informationen du ändrar och sparar inte registreras på sidorna.

Om du får problem bör du i första hand välja en annan webbläsare som tex Firefox eller Google Chrome.
Läs mer om webbläsare och hämta dem här »

Du kan även prova att arbeta i Kompatibilitetsvy i Internet Explorer - läs mer här »

 

ZIP-filen med filerna till programmet

Klicka på ikonen nedan för att läsa hela guiden och hämta ZIP-filen!

WDS medlem (WDS member)

 

 

OBS! Om du vill du läsa hela guiden måste du vara WDS medlem!

Du kan beställa tjänsten WDS medlem här »

Är du redan WDS medlem?
Klicka på ikonen "WDS medlem" högst upp för att läsa hela guiden!