272 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Dreamweaver

WDS medlem (WDS member)

Länkar

En webbsida utan länkar är ingen webbsida... En webbplats förväntas innehålla mycket information och det är ju viktigt att besökaren hittar den information som finns eller hänvisas vidare till webbplatser som har den informationen. Hur och varför du länkar till olika sidor eller webbplatser beror kanske på hur du vill att besökaren ska använda din webbplats och det finns många åsikter om vad som är användarvänligt och logiskt. Namn på menyer och länkar kan ha betydelse för om besökaren verkligen hittar just den informationen som efterfrågas. Målgrupp och syfte med webbplatsen bör förmodligen styra hur du planerar länkarnas namn och utseende. Om din webbplats riktar sig till vana Internetanvändare så hittar de länkarna ändå medan ovana surfare kanske missar viktig information för att de inte vet var de ska klicka...

Här är några exempel på hur länkning till samma information kan utformas på olika sätt.

Genom placeringen av länkar och menyer kan du påverka hur användaren får tillgång till dina webbsidor. I exemplet nedan leder länkarna från startsidan till de tre undersidorna. Undersidan har länkar till ytterligare information inom samma område. För att komma till en annan sida krävs att man återgår till startsidan. En besökare som är på sidan "kontaktinfo" måste alltså gå två steg bakåt/uppåt för att komma vidare till "prislistan".

 

Här ett exempel på samma meny eller länkar som återkommer på varje sida. webbplatsen består av 7 sidor och varje sida har minst 6 länkar eller menyval. Besökaren kan alltså komma till valfri sida med en enda klickning. På en stor webbplats kan det dock bli oöverskådligt om det är för många länkar.

I övningen lär du dig länka till dokument, bilder eller epostadresser. Ange rätt mål för länk som tex nytt webbläsarfönster. Länka med absoluta eller relativa sökvägar till dokument eller rotmapp (Siteroot).

 

... (guiden omfattar 20 sidor)

Klicka på ikonen nedan för att läsa hela guiden:

WDS medlem (WDS member)

 

OBS! Om du vill du läsa hela guiden måste du vara WDS medlem!

Du kan beställa tjänsten WDS medlem här »

Är du redan WDS medlem?
Klicka på ikonen "WDS medlem" högst upp för att läsa hela guiden!