63 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Photoshop

Kontaktkarta eller CD-omslag (CS)


En Kontaktkarta med miniatyrer - tumnaglar av dina bilder är ju användbar på flera sätt som en översikt över dina bilder. Du kan spara den som en vanlig JPEG-bild eller skriva ut den i olika storlekar. Kontaktkartan passar utmärkt som CD-omslag när du bränner CD/DVD med dina favoritbilder.

 

Skapa kontaktkartan

Du kan skapa en kontaktkarta från alla bilder i en mapp eller välja att markera de bilder som ska vara med på kontaktkartan. Om du vill markera vissa bilder måste du gå via Filläsaren - läs mer i guiden Filläsaren »

En kontaktkarta behöver inte visa alla bilderna på CD:n eller i bildarkivet. Det räcker ju att du har med vissa "nyckelbilder" som gör att du lättare hittar rätt CD eller lagringsenhet. En CD kan innehålla hundratals bilder (en DVD ännu fler) och miniatyrerna blir då för små för att vara till vägledning.

Prova gärna på ett mindre antal bilder för att se att dina inställningar är rätt innan du bearbetar mappar med hundratals bilder. Det kan ta en del tid att utföra åtgärden för Photoshop. Du kan alltid stoppa med ESCAPE och börja om när bearbetningen sker.

 

 1. Om du inte använder Filläsaren kan du gå direkt via huvudmenyn "Fil/Automatisera/Kontaktkarta II" (File/Automate/Contact Sheet II).

  Om du däremot vill starta från Filläsaren väljer du menyn "Automatisera" (Automate):

  Starta Filläsaren:  Välj de bilder du vill ha med genom att CTRL+Klicka, eller lämna omarkerat för att välja alla bilder i mappen: 2. I exemplet nedan används alla bilder i mappen för kontaktkartan och mappen är vald genom att Bläddra.

  Kontakt-kartan ska användas till ett CD-omslag och måtten är 12x12 cm. I exemplet vill vi ha en vikbar folder och då är måtten 24x12 cm. Upplösningen 150 dpi är för utskrift.

  Välj inte "Lägga samman Layer" (Merge Layer) om du vill ha möjlighet att efterjustera någon miniatyr eller bildtext.

  Du kan se antal bilder som är valda och storleken per miniatyr.

  Ange antal kolumner och rader (vill du vika foldern anger du ett jämnt antal så att inte vikningen sker mitt i bilderna).

  Rotera för bästa passform vänd stående bilder till liggande format. Automatiskt avstånd fördelar bilderna på den valda dokumentstorleken. 3. Spara eller skriv ut kontaktkartan. OBS! Kom ihåg att byta till liggande utskrift om du valt en liggande kontaktkarta.

  Exempel på kontaktkarta i CD-format 12x12 cm:
TIPS! Om du tänker klippa eller skära ut ett CD-omslag är det lättare om du skapar en kantlinje att klippa efter (se exemplet ovan).

Skapa ett markeringsområde i Bakgrunds-Layersom sträcker sig ut till kanterna med CTRL+A.

Välj önskad förgrundsfärg och skapa en Ramlinje (Stroke) med menyn "Redigera /Ramlinje"(Edit/Stroke):