127 besökare, 1 medlem och 11 Studenter är online nu
Loopia

webdesignskolan

WDS medlem (WDS member)

Om du bygger webbplatsen i ett CMS så kan flera olika användare logga in och redigera sidornas innehåll eller skapa nya sidor direkt i webbläsaren!

WDS CMS innehåller alla vanliga funktioner du behöver när du arbetar med en webbplats. Du installerar, loggar in och kan börja arbeta med din webbplats direkt! All hjälp du behöver finns inbyggd i administrationen och dessutom finns en utförlig guide om hur du använder den inbyggda WYSIWYG-editorn.

WDS CMS är anpassat för privatpersoner, mindre företag och föreningar. Du som är webbdesigner kan bygga upp kundens webbplats i WDS CMS och låta kunden själv sköta alla framtida uppdateringar av webbplatsen.

 

Exempel: WDS CMS demo

Vi har byggt en webbplats som är en demo av vad du kan bygga med WDS CMS.

Klicka här för att se exemplet Öppnas i nytt fönster (Open in new window) 


WDS CMS administration

WDS CMS är enkelt och lättarbetat och här är ett exempel på hur administrationen ser ut:

WDS CMS administration

 

Vad är ett CMS?

CMS är en förkortning av "Content Management System" och kan användas till att hantera innehållet i en webbplats. CMS eller WCMS (Web Content Management System) är ett publiceringsverktyg för att skapa och redigera innehållet i en webbplats. Ett skillnad mot att bygga "vanliga" webbplatser med tex Dreamweaver eller andra HTML-editorer är att du inte behöver någon editor för att skapa sidorna i ett CMS. Det ingår en editor (ofta även en WYSIWYG-editor) och du arbetar direkt i din webbläsare när du redigerar sidorna i webbplatsen. Om du bygger webbplatsen i ett CMS så kan flera olika användare logga in och redigera sidornas innehåll eller skapa nya sidor direkt i webbläsaren.

Det finns många CMS att välja bland och vilket du ska välja beror på användningsområde och vilka funktioner du behöver. Exempel på populära CMS är Joomla, WordPress och Drupal. De används till att bygga personliga webbplatser men även av stora företag och organisationer. De utvecklas "Open Source" vilket innebär att programmerare över hela världen arbetar med att utveckla systemen.

Varför ska du välja WDS CMS?

Varför ska du välja WDS CMS när det finns flera andra stora etablerade CMS som är gratis? Den bästa anledningen är att det är enkelt att komma igång och att WDS CMS innehåller alla vanliga funktioner du behöver när du arbetar med en webbplats (läs mer om funktionerna nedan). Du installerar, loggar in och kan börja arbeta med din webbplats direkt!

All hjälp du behöver finns inbyggd i administrationen och dessutom finns en utförlig guide om hur du använder den inbyggda WYSIWYG-editorn. Läs guiden: WDS CMS användarguide »

WDS CMS är anpassat för privatpersoner, mindre företag och föreningar. Du som är webbdesigner kan bygga upp kundens webbplats i WDS CMS och låta kunden själv sköta alla framtida uppdateringar av webbplatsen.

All kod är skriven i PHP och vi har valt att göra kod och funktioner tydliga och lätta att överblicka för att du ska kunna ändra och lägga till egna funktioner. Du som är webbutvecklare kan alltså anpassa koden för ditt eget eller dina kunders behov men får inte distribuera eller sälja programkoden vidare. Programmet får INTE säljas eller erbjudas vidare till egna kunder och besökare.

De funktioner som används kräver inga plugins eller andra tillägg för att fungera för användaren eller administratören. Du kan installera WDS CMS på de flesta webbhotell och vi har testat Loopia och One.com - läs mer i guiden Webbhotell och domännamn »

 

Funktioner i WDS CMS

Här är en översikt över funktionerna i WDS CMS:

  • Administration direkt i webbläsaren
    Logga in och administrera webbplatsen direkt i webbläsaren. Du kan redigera och lägga till sidor utan att använda andra programvaror. Flera administratörer kan arbeta med administrationen och varje administratör kan ha en egen inloggning.
  • WYSIWYG-editor
    Programmet som används för att redigera sidornas innehåll är TinyMCE från Moxiecode. Det är en Javascript-editor som körs clientside direkt i din webbläsare.
    Läs mer i guiden WYSIWYG användarguide »
  • Skyddade sidor med inloggning
    Du kan välja mellan den enklare inloggningen som ingår i WDS CMS eller avancerad inloggning med WDS Login system (ingår som extra program).
  • Fyra olika menysystem
    Alla menyer skapas automatisk när du sparar dina sidor och du väljer vilka menyer du vill använda:
    - Vertikal listmeny med undermeny i upp till 10 nivåer
    - Horisontell huvudmeny med dropdown-meny som även kan fixeras
    - Horisontell undermeny som visas på varje sida
    - Sökväg till den aktuella sidan med länkade sidnamn
  • Bildhantering
    Ladda upp bilder, ändra bildstorlek, byt namn på bilder och radera bilder. Visa bilderna i lista eller bildgalleri.
  • Filer och dokument
    Ladda upp filer och dokument, ändra namn på filer eller radera filer.
  • SEO-namn
    SEO-namn (search engine optimization) används för att ge en kortare och tydligare sökväg i länkar och adresser till webbsidor. Du väljer om du vill använda SEO-namn eller inte. De adresser som indexerats i sökmotorer som tex Google gäller en längre tidsperiod om du använder SEO-namn. OBS! WDS CMS hanterar länkarna till sidorna (med eller utan SEO-namn) utan att länkarna bryts. Du behöver alltså inte ändra länkarna i dina sidor om du byter SEO-läge i efterhand.
  • CSS och layout
    WDS CMS levereras med ett antal CSS-mallar för att du ska kunna komma igång direkt med din webbplats. Du kan redigera dem direkt i administrationen och även ladda upp egna CSS-mallar och bilder.
  • Layout med filen "index.php"
    Filen "index.php" är den huvudfil som hämtar in sidornas innehåll från databasen. Du kan ta bort eller ändra delar av layouten och lägga till egen kod genom att redigera "index.php" direkt i administrationen.
  • Backup och återställning
    Gör en backup av MySQL-databasen i slutet av varje arbetspass! Funktionen gör en backup av alla de sidor du skapat i din webbplats. Om du gör regelbundna backuper så kan du återställa sidor som redigerats felaktigt eller raderats av misstag.
    OBS! Funktionen fungerar inte hos One.com (men hos Loopia).
  • Loggfiler
    Loggar över olika åtgärder som utförts sparas i loggfiler. Du kan använda de olika loggfilerna för att vilken åtgärd som utförts av den aktuella administratören och vid vilken tidpunkt.
  • Använd egen PHP-kod
    WDS CMS är utvecklad i PHP och du kan själv använda PHP i sidorna.
  • Inkludera sidor med <?php include>
    Du kan infoga HTML-sidor och PHP-sidor eller bilder med <?php include> och det kan tex vara aktuell information, annonser, reklam och nyhetsboxar.
  • Kontaktformulär
    Det ingår två kontaktformulär med formmail-script som du kan infoga i valfri sida. Välj mellan vanligt kontaktformulär och kontaktformulär med Captcha.
  • Sökfunktion
    Sökformulär som kan infogas i valfri sida. I vårt exempel har vi infogat sökfunktion och sidkarta i samma sida.
  • Sidkarta (sitemap)
    Sidkarta som kan infogas i valfri sida. I vårt exempel har vi infogat sökfunktion och sidkarta i samma sida.
  • Extra program
    Program som ingår i installationen och kan användas tillsammans med WDS CMS:
    - WDS Bildgalleri
    - WDS Nyhetsbrev
    - WDS Login system
    - WDS Gästbok
    - WDS News

Förutsättningar för att använda WDS CMS

För att du ska kunna använda WDS CMS måste din webbserver ha PHP 4.3 eller senare version och MySQLi (istället för MySQL).

PHP får INTE köras i safe_mode. Att köra PHP i safe_mode är en vanlig säkerhetsåtgärd bland webbhotell men safe_mode-restriktioner ger stora begränsningar och minskad prestanda. Vissa webbhotell anser att det är en säkerhetsrisk att ha safe_mode avstängt men den säkerhetsrisken bör vägas upp av en kompetent personalstyrka. Safe_mode är borttagen i PHP 6 och senare versioner och där finns inte detta problem.

Internet Explorer 9:
WYSIWYG-editorn TinyMCE från Moxiecodeär en Javascript-editor och i IE9 fungerar inte detta javascript. Om du får problem bör du i första hand välja en annan webbläsare som tex Firefox eller Google Chrome - läs mer och hämta här »
Du kan även prova att köra IE9 i "Kompatibilitetsvy" - läs mer här »

De funktioner som används kräver inga plugins eller andra tillägg för att fungera för användaren eller administratören. Du kan installera WDS CMS på de flesta webbhotell och vi har testat systemet hos Loopia och One.com - läs mer i guiden Webbhotell och domännamn »

 

Villkor för användning av programmet

Användning för eget bruk
Detta program ingår i tjänsten "WDS medlem 12 månader" och får användas av dig som innehar ett medlemskap. Programmet får användas EN gång per medlemskap. Du som vill använda programmet till flera egna webbplatser måste göra en ny beställning (på samma kundkonto).

Programmen får endast användas under medlemstiden. När medlemstiden utgått måste ett nytt medlemskap beställas för rätten att använda programmen 12 månader framåt.

Privatpersoner och föreningar
Du som hjälper privatpersoner eller ideella föreningar med deras webbplatser måste göra en beställning av tjänsten "WDS medlem 12 månader" för varje webbplats som använder programmet.

Företag och kommersiell verksamhet
Du som gör webbplatser åt kunder, och bedriver kommersiell verksamhet, måste göra en beställning av tjänsten "WDS medlem 12 månader" för varje webbplats som använder programmet.

Använda programmet till fler än EN webbplats
Välj något av alternativen nedan om du vill använda programmet till fler än EN webbplats:

  • Gör en ny beställning från ditt eget kundkonto så utökar du din medlemstid med 12 månader (gäller från ditt aktuella slutdatum).
  • Gör en beställning i uppdragsgivarens namn. Uppdragsgivaren får tillgång till alla Webdesignskolans guider och du ger ett mervärde till den webbplats du skapat.

Användning och anpassning av kod
Vi har valt att göra kod och funktioner tydliga och lätta att överblicka för att du ska kunna ändra och lägga till egna funktioner. Du som är webbutvecklare kan alltså anpassa koden för ditt eget eller dina kunders behov men får inte distribuera eller sälja programkoden vidare.

Programmet får INTE säljas eller erbjudas vidare till egna kunder och besökare.

Copyrightinformationen nedan får inte raderas från filerna:

(C) Copyright www.webdesignskolan.se
Programmet får användas i både privat och kommersiell verksamhet men får INTE vidaredistribueras i någon form. Du får ändra fritt i koden men INTE radera denna information om copyright. Samma villkor gäller gäller för PHP-kod, CSS-mallar och bilder.
You may NOT remove any copyright or other proprietary notices contained in the documents and information

Läs mer om villkor och copyright här »

 

Behöver du hjälp?

Vi kan hjälpa dig med installationen av WDS CMS och göra de inställningar som behövs för att du snabbt ska komma igång med programmet. Behöver du hjälp med design, layout eller bildhantering? Du hittar mycket information i våra guider men om du behöver mer hjälp kan vi erbjuda anpassad support.

Läs mer här »

 

Installation av WDS CMS

Hämta ZIP-filen

Hämta ZIP-filen med WDS CMS (längst ned i denna guide).

Packa upp filerna:

OBS! Ändra inte namnen eller ordningen på mappar och filnamn!

Skicka filerna med FTP

Använd ett FTP-program » eller en liknande funktion i din webbeditor eller hos ditt webbhotell.

Programmet som används i exemplet är FileZilla och du kan läsa mer om hur du använder det i guiden Använda FTP-program »

TIPS! Läs mer om hur du väljer webbhotell i guiden Webbhotell och domännamn »

I exemplet nedan har vi publicerat alla filer och mappar från vår lokala dator till vår webbserver hos Loopia:

Om du vill skapa webbplatsen i "testläge"

Du kan bygga webbplatsen i "testläge" genom att publicera filerna till en undermapp. När du är klar med webbplatsen och vill visa den i "skarpt läge" flyttar du alla filerna till rotmappen.

Om du skapar en undermapp med namnet "test" så blir sökvägen i exempen nedan:
test/wds_cms/install/mysql_config.php
test/wds_cms/install/install.php
test/wds_cms/install/admin_register.php
test/wds_cms/admin/login.php


URL till din webbplats i testläget är då tex:
http://www.dindomän.se/test

När du är klar och vill publicera webbplatsen i skarpt läge flyttar du alla filerna via FTP tillbaka till din egen dator. Skicka dem sedan på nytt via FTP till rotmappen i din webbplats.

Starta installationen här

Installationen av WDS CMS sker i 5 steg och du klickar dig vidare till nästa steg under installationen. Alla program som ingår i WDS CMS installeras samtidigt och den administratör du anger kan logga in till alla programmen.

Du startar installationen av WDS CMS genom att köra filen:
http://www.dindomän.se/install/start.php

Anslutning till MySQL-databasen

WDS CMS lagrar informationen i MySQL-tabeller och du måste ange dina uppgifter för anslutning till din databasen.

OBS! Använd inga mellanslag i namn och lösenord. Om det inte går att skapa tabellerna i nästa steg kan du köra konfigurationen enligt ovan på nytt och prova igen.

OBS! Om du får ett felmeddelande av typen: "failed to open stream: Permission denied in..." beror det ofta på att du inte har rättigheter att skriva till filer och mappar eller köra filer på din webbserver.

Läs mer i avsnittet Felsökning om det inte fungerar » nedan.

Skapa tabellerna i MySQL-databasen

När anslutningen till MySQL är klar klickar du på länken för att gå vidare och skapa tabellerna:

Har du angivit fel uppgifter för MySQL?

Om du får felmeddelande enligt nedan har du angivit felaktiga MySQL-uppgifter. Klicka då på länken tillbaka till "mysql_config.php"och ange uppgifterna på nytt:

När tabellerna är skapade kan du klicka på länken för att visa alla tabeller i din MySQL-databas:

OBS! Om inga tabeller visas så finns inget stöd för funktionen mysql_list_dbs i PHP-konfigurationen för din webbserver.

Lägga till en administratör

(Använd tillbaka-länken för att komma tillbaka om du listat tabellerna enligt ovan.)

När du klickat på länken för att lägga till en ny administratör enligt ovan, så visas formuläret:

Lägg till de uppgifter du vill använda för att logga in och använda WDS CMS:

Radera installationsmappen

VIKTIGT! Radera installationsmappen så att inga obehöriga kan använda filen:

Du kan ändra användarnamn och lösenord med menyn "inställningar" när du är inloggad i WDS CMS admin.

Glömt lösenordet?

OBS! Lösenordet är krypterat och kan inte återges! Om du glömmer bort lösenordet så måste du publicera mappen install på nytt och köra denna fil:

http://www.dindomän.se/wds_cms/install/admin_register.php på nytt.

Logga in och börja arbeta med programmen

Logga in och börja använda WDS CMS:

Sökvägen till inloggningen är:
http://www.dindomän.se/wds_cms/admin/login.php

När du är inloggad kan du använda snabbguiden för att komma igång!

Övriga funktioner och inställningar beskrivs på respektive sida i administrationen.

För att visa din webbplats väljer du menyn "Visa"

Så här kan webbplatsen se ut innan du angivit sidtitel, sidnamn eller namn på webbplatsen:

 

Administration av din webbplats

Sökvägen till administration av WDS CMS är:
http://www.dindomän.se/wds_cms/admin/login.php

Du kan även använda länken "WDS CMS admin" som du hittar i sidfoten i sidorna i din webbplats.

Hjälp och WYSIWYG-guide

All hjälp du behöver finns inbyggd i administrationen. Välj fliken "Hjälp":

Du hittar en längre guide om hur du använder den inbyggda WYSIWYG-editorn här: WYSIWYG användarguide »

 

Felsökning om det inte fungerar!

Om du får ett felmeddelande av typen: "failed to open stream: Permission denied in..." beror det ofta på att du inte har rättigheter att skriva till filer och mappar eller köra filer på din webbserver.

Se till att de mappar och filer som berörs har rättigheter att skriva till filer eller mappar. De rättigheter som fungerar för att köra script och programkod är CHMOD 755 för mappar och CHMOD 644 för filer och brukar vara förinställt hos ditt webbhotell. Ken konfigurationen av serverprogrammen på vissa webbhotell kan dock innebära att du själv ändrar till en högre nivå. Den högsta nivån CHMOD 777 ger fullständiga rättigheter men kan samtidigt innebära en säkerhetsrisk. Om programmen som körs på webbservern innehåller någon form av säkerhetsluckor så kan en obehörig användare utnyttja detta.

OBS! Läs mer om CHMOD i guiden Använda FTP-program » (avsnittet "CHMOD")

Om du får andra problem kan du läsa mer i guiden Felsökning i PHP och MySQL »

 

ZIP-filen med filerna till programmet

WDS CMS ingår i tjänsten WDS medlem.

Klicka på ikonen nedan för att läsa hela guiden och hämta ZIP-filen!

WDS medlem (WDS member)

 

 

OBS! Om du vill du läsa hela guiden måste du vara WDS medlem!

Du kan beställa tjänsten WDS medlem här »

Är du redan WDS medlem?
Klicka på ikonen "WDS medlem" högst upp för att läsa hela guiden!