21 besökare, 0 medlemmar och 1 Student är online nu
Loopia

Photoshop

Rutnät med filtret Lapptäcke (Patchwork) (7)

Ett rutnät (grid) fixar du snabbt med filtret Lapptäcke (Patchwork). Genom att prova olika blandningslägen i Layer-paletten kan du variera resultatet.

Läs mer i guiden Rutmönster » om hur du gör rutnät med egna mönsterplattor.

 

Rutnät med filtret Lapptäcke (Patchwork)

Ett enkelt rutnät som inte påverkar bilden i övrigt gör du genom att tillämpa filtret på ett Vitt Layer.

Hämta gärna bilder i vårt Bildgalleri »

I exemplet används bilden nedan:

 

 1. Öppna din bild och skapa ett nytt Layer som du fyller med Vit färg: 2. Använd filtret Lapptäcke (Patchwork) på det Vita lagret. Du hittar filtret i menyn "Filter/Textur/Lapptäcke" (Filter/Texture/Patchwork).

  Ange värdet för relief till "0" och en lämplig storlek på rutorna:  Exempel på rutnät: 3. Ändra blandningsläge på Layer med rutnätet till Linjär efterbelysning (Linear Light) för att endast se rutnätet och inte påverka bilden i övrigt.

  Vill du ha ett mindre framträdande rutnät kan du ändra värdet för lagrets Opacitet:  Klart!

 

 

Rutnät (Patchwork) med fler effekter

I exemplet ovan tillämpades filtret Lapptäcke (Patchwork) på ett Vitt Layer för att få ett jämnt rutnät. Om du istället provar andra färger beroende på vilka färger ditt fotografi innehåller så kan du få häftiga effekter.

 1. Välj en färg och fyll ett Layer ovanför fotografiet. I exemplet används en färg med RGB-värden 180-90-25: 2. Tillämpa filtret Moln (Clouds) på Layer med menyn "Filter/Återgivning/Moln" (Filter/Render/Clouds): 3. Lägg på ett rutnät på samma sätt som tidigare med menyn "Filter/Textur/Lapptäcke" (Filter/Texture/Patchwork): 4. Prova olika blandningslägen för Layer. I exemplet nedan används Klart Ljus (Vivid Light):
  Linjär skugga (Linear Dodge):
  Efterbelys med färg (Color Burn):
  Mörkare (Darken):
  Linjär skugga på ett Regnbågs-tonat Layer:


  Som ovan men tillsammans med ett Layer Moln (Clouds):