60 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Photoshop

Tape - tejp (6/7/CS/CS2)

Tejpa fast dina bilder snabbt och enkelt på valfri yta - den här tejpen fäster på alla underlag!

 

Bild och bakgrund

Du behöver en större arbetsyta i bilden för att tejpen ska få plats. Bakgrunden kan du senare variera om du duplicerar Layer med fotografiet innan du utökar arbetsytan och skapar tejpen.

 1. Duplicera bakgrunds-Layer och arbeta i det nya Layer: 2. Förstora arbetsytan med menyn "Bild/Storlek på arbetsyta"(Image/Canvas Size).

  Ange en bredd och höjd som är tillräcklig för att få plats med tejpen. Du kan bestämma bakgrundsfärgen på den utökade arbetsytan redan här.

  I exemplet är en Vit bakgrund vald:  Arbetsytan utökad med Vit bakgrundsfärg:  Tips! Läs mer om hur du kan ändra storlek eller utöka arbetsyta i guiden Beskära bilder »

 

 

Tejpens form

Tejpens form och egenskaper varierar beroende på typ av tejp men i exemplet använder vi en transparent tejp. Vi använder tejp-hållarens taggiga kant och du får du ett zickzack-mönster i tejpens ändar.

 1. Skapa ett nytt Layer och rita ut tejpens form med verktyget "Markering" (Select): 2. Fyll ditt markeringsområde med en ljusgrå färg, i exemplet används R=204 G=204 B=204: 3. Använd "Polygonlasso" (Polygonal Lasso) för att forma den taggiga kanten.

  Zooma in arbetsytan för att rita detaljerat:
 4. Radera innehållet i markeringsområdet med DELETE och gör samma taggiga form i tejpens andra ände: 5. Rotera tejpen med menyn "Redigera/Omforma/Rotera" (Edit/Transform/Rotate) eller snabbkommando CTRL+T: 6. Ändra opaciteten i Layer så att tejpen blir transparent och fotografiet framträder genom tejpen: 7. Om du vill ändra tejpens yta och få ljusare och mörkare nyanser kan du använda verktygen "Skugga" (Dodge) och "Efterbelys" (Burn).

  Observera att verktygen utgår från ett foto-negativ och när du skuggar så ljusar du upp den positiva bilden och när du efterbelyser delar av tejpen så blir de mörkare:

 

 

Lägg till mer effekt på tejpen

Du kan ge tejpen mer yta och struktur med olika filter eller Layer-stilar men här målar vi med Pensel för att ge mer realistiskt utseende åt tejpen.

 1. Duplicera Layermed tejpen och ändra blandningsläget till "Ljusare" (Lighten) och ange även en lägre opacitet på det nya Layerså att "original-tejpen" syns.

  Måla med Vit färg och en mjuk pensel längs med tejpen och där tejpen går över fotografiets kant.
 2. Om din tejp har suttit länge så har den förmodligen gulnat och du kan ändra nyansen på "original-tejpen" (det undre Layer) med menyn "Bild/Justeringar/Nyans och Mättnad" (Image/Adjustments/Hue and Saturation).

  Se till att alternativet "Färga" (Colorize) är valt:  Gul ton på tejpen: 3. Den Vita bakgrunden kan du byta ut genom att fylla bakgrunds-Layermed valfri färg eller använda en Mönsterfyllning med menyn "Redigera/Fyll" (Edit/Fill):


  Läs mer i guiden Glas » om hur du lägger till fler mönsterbibliotek.

 4. Upprepa momenten om du vill ha tejp i de andra hörnen.