110 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Photoshop

Måla ditt hus digitalt (6)

Dags att måla om huset? Du har sett en fin färg på ett hus och kanske fått ett färgprov. Nu kan du måla ditt hus "digitalt" och se om färgnyansen som var så fin på det andra huset verkligen passar din hustyp.

Har du ett foto på ditt hus, programmet Photoshop och lite tålamod kan du göra färgvalet med ditt eget hus som modell!

I guiden kan du använda ett hus där de olika delarna är markerade i förväg: "husfasad", "vindskivor", "fönster" och "yttertak".

Om du vill använda en bild på ditt eget hus måste du först extrahera och skapa markeringsområden av de olika delarna som du vill färga. Läs mer om markeringsområden i guiden Extrahera bild »

 

Hämta den färdiga exempelbilden

Spara bilden husmalning.psd Öppnas i nytt fönster (Open in new window) 

Öppna bilden och använd paletten "Kanaler (Channels).

Notera att den innehåller 9  Kanaler. De första 4 kanalerna finns i alla bilder och innehåller färginformation för bilden. Röd, Grön, Blå är de kanaler en RGB-bild är uppbyggd av. Utöver de fyra RGB-kanalerna kan du själv spara "Alfakanaler" (Alpha Channels) med information som markeringsområden.

Photoshop 6 kan använda 24 Kanaler (inklusive de fyra RGB-kanalerna) för lagring av information. Photoshop CS och senare versioner hanterar mer än 256 Alfakanaler).

OBS! Det är bara formaten PSD - TIFF - PDF - PICT - RAWsom sparas med "Alfa-kanaler" och du måste spara en originalfil i något av de formaten.

I exempelbilden är de olika husdelarna som ska färgsättas redan markerade. Om du vill göra momenten på ditt eget hus så kan du använda i guiden Extrahera bild » för att se hur du skapar markeringsområden med olika verktyg.

 

 

 

Läs in ett markeringsområde och måla husets delar

 1. Duplicera Layer så att du kan prova olika färgsättningar på olika Layer: 2. Visa paletten "Kanaler" (Channels). Välj vilken del av huset du vill börja färgsätta genom att CTRL-klicka i den "Alfakanal" som innehåller markeringen för att läsa in den.

  I exemplet börjar vi med husets fasad och CTRL+klickar i den "Alfakanalen":  Du ser markeringsområdet som tidigare sparats som en "Alfakanal":


 

 

Metod 1: Fyll med vald färg

Ett metod att färga en bild är att Fylla markeringsområdet i Läget "Färg" (Color):

 1. Välj den färg du vill ha på husets fasad i paletten "Färgväljaren" (Color picker). Öppna dialogrutan genom att klicka på Standardfärgerna:

  Den valda förgrundsfärgen: 2. Fyll markeringsområdet med menyn "Redigera/Fyll" (Edit/Fill) eller snabbkommando SHIFT+BACKSTEG.

  I dialogrutan är det viktigt att du väljer att fylla i Läget "Färg" (Color):
  Resultatet blir kanske inte exakt den nyans du hade tänkt dig. Detta beror på vilken färg området hade innan du fyllde med den nya färgen:  OBS! I exemplet är markeringsområdet gömt med snabbkommando CTRL+H

 

 

Metod 2: Använd "Nyans/Mättnad" (Hue and Saturation)

En mer exakt och bättre metod att färga bilder är att använda funktionen "Nyans och mättnad" (Hue and Saturation). Där kan du använda en kombination av "nyans" (Hue), "mättnad" (Saturation) och "ljushet" (Lightness) för att blanda den färg som önskas.

 1. Välj menyn "Bild/Ställ in/Nyans-mättnad" (Image/Adjust/Hue-saturation).

  Ett bra resultat får du om du väljer alternativet "Färga" (Colorize):  Använd reglagen för att välja färg.

  Justera "Ljushet" vid behov.

  Se gärna till att du gömmer markeringsgränserna med CTRL+H innan du går in i menyn så får du en bättre överblick över resultatet.

  Här är exempel på inställningar och resultat :


  Prova dig fram och använd de övriga" Alfa-kanalerna" med markeringsområden för "husknutar", "fönster" och "yttertak":

 

 

Byt ut bakgrunden

Du kan byta miljö på huset när du ändå är igång!

 1. Börja med att ta bort den befintliga bakgrunden.

  Bakgrunden finns sparad som ett markeringsområde i en "Alfa-kanal" (Alfa Channel).

  CTRL-klicka på "Alfa-kanalen" (Alpha Channel) "Himmel/bakgrund" för att läsa in markeringsområdet: 2. Radera innehållet med DELETE och avmarkera med CTRL+D

  Den transparenta bakgrunden, "rutnätet", syns om du gömmer alla övriga Layer: 3. Öppna den bild som du vill ha som bakgrund till ditt "hus".

  Duplicera Layermed bakgrunden och ange ditt öppna dokument som mål: 4. Dra Layer med bakgrunden och placera det under ditt Layermed "huset": 5. Eventuellt kan du behöva ändra storleken på bakgrundsbilden med menyn "Redigera/Omforma/Storlek" (Edit/Transform/Rezise).

  Flytta bakgrunden med verktyget "Flytta" (Move) vid behov.