185 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Dreamweaver

Meta-märket - marknadsför din webbplats

När du publicerar din webbplats gäller det att marknadsföra den och se till så att den får många besökare. Det finns flera metoder att sprida information och adressen till dina webbsidor:

  • Söktjänster, portaler, länksamlingar. Se till att din webbplats visas när någon anger ett sökord som har anknytning till din webbplats. Använd Meta-märket för sökord och beskrivning.
  • webbplatser med liknande information. Se till att tjänster inom samma intresseområde länkar eller visar information även om din webbplats.
  • Länkutbyte/banners. Länka till andra sidor som länkar till din.
  • Forum, diskussionsgrupper, mailinglists, communities. Leta efter tjänster som har besökare med samma intresse och målgrupp som du själv har och informera om din egen webbplats.

Det här avsnittet visar hur du använder Meta-märket för att se till att söktjänsterna hittar dina webbsidor. Flera sök- och katalogtjänster använder sökrobotar "spiders", dvs program som dygnet runt letar information om nya webbsidor. När de hittar din webbplats indexeras den och blir sökbar enligt de regler som används av just den söktjänsten. Du kan öka chanserna att din sida hittas genom att använda märket <META> för att ange sökord som du vill att din sida ska kopplas till och en beskrivning av innehållet på dina webbsidor. Var kortfattad och ange ett begränsat antal sökord och en kort beskrivning eftersom vissa söktjänster begränsar antalet tecken i sökinformationen.

De söktjänster som använder sökrobotar hittar din webbplats förr eller senare även om det kan ta några veckor. För att snabba på hanteringen men även nå de sök- och katalogtjänster som inte använder sökrobotar kan du registrera din webbplats direkt på de söktjänster du vill nå. Du besöker då söktjänsterna och registrerar din webbplats "manuellt" Efter allt arbete du lagt ner på att bygga din webbplats är några extra timmars marknadsföring självklar! Du hittar mer info om marknadsföring och exempel på några av de vanligaste söktjänsterna här »

TIPS! Använd inte "teasers" (lockbete) dvs ord som inte anknyter till din webbplats! Ord som "sex", "nude", "pamela anderson" lockar säkert besökare men är de verkligen din målgrupp? Flera söktjänster utesluter dessutom sidor som anger sökord som ej är relevanta till innehållet, du riskerar alltså att bli "utsparkad" från söktjänsten...

 

Meta-märket till nyckelord (keywords)

Meta-märket har flera användningsområden än att ange sökord och beskrivning av webbsidor, läs mer om <META>Webdesignskolan ». Här beskriver vi hur Meta-märket används för att göra din webbplats sökbar.

  1. Du kan använda verktygspaletten "Objects" för att välja Meta-märke. Byt till undermenyn "Head" genom att klicka i menynamnet:


    ...välj undermenyn "Head"

  2. Menyn innehåller verktyg för flera typer av Meta-information:


    Välj knappen "Keywords" (Nyckelord):

  3. Ange de Keywords (Nyckelord) som du vill att din webbplats ska anknyta till. Flera söktjänster visar inte resultat där användaren anger sökord som innehåller VERSALER eller inledande Versal om du inte angivet likadant som Keywords. Du kan ange dina ord med både versaler och gemener (stora och små bokstäver) tex "Drömvävaren, drömvävaren" för att förstärka sökresultatet. Ange annars sökorden i gemener (små bokstäver) vilket fungerar i de flesta söktjänster:

Kolla din kod. Märket <META> med attributet "KEYWORDS" anges inom <HEAD>:

 

Meta-märket till beskrivning (description)

Vissa söktjänster visar en kort beskrivning av sidan som hämtas från Meta-märkets attribut "DESCRIPTION" och visar det i samband med sökresultatet.

  1. Använd knappen "Insert Description" (Infoga beskrivning):

  2. Ange en kortfattad beskrivning av innehållet på din webbsida. Oftast visas bara två-tre rader text i sökresultatet. Är din beskrivning för lång så visas inte all text i sökresultatet.

Kolla koden. Märket <META> med attributet "DESCRIPTION" anges inom <HEAD>:

Dreamweaver har även ett visningsläge för innehåll i <HEAD>. Du kan använda det för att få en överblick över de dolda elementen och markera dem för att se innehållet i paletten "Properties" (Egenskaper). Använd menyn "View/Head Content" (Innehållet under HEAD). I exemplet nedan visas Titel, Teckenuppsättning, Keywords och Content:

klicka på ett innehåll och det visas i "Properties":

 

Registrera din adress i söktjänsterna

Ett effektivt sätt att få ut din adress till de olika söktjänsterna är att själv besöka dem och registrera din webbplats. Då kan du bättre påverka vilka sökord och beskrivningar som ska gälla även om inte Meta-informationen används. Här är några exempel på välbesökta svenska söktjänster och markerat var du klickar för att lägga till din webbplats.

www.google.com

www.spray.se (Lycos)

www.altavista.se