47 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

PHP och MySQL

WDS medlem (WDS member)

PHP kan användas till att bearbeta och visa bildinformation och kan använda filformaten JPG, GIF, PNG samt flera andra bildformat. Läs mer om bildfunktionerna hos PHP.net Öppnas i nytt fönster (Open in new window) 

För att kunna använda alla bildfunktioner måste PHP kompileras med GD library som är ett "open source code library" med funktioner för att skapa och bearbeta bilder. GD finns för flera programspråk och kan användas i andra sammanhang än på webbplatser.

Förkortningen GD stod från början för "GIF draw" men under en period användes inte GIF-formatet pga patenträttigheter och idag sägs förkortningen istället stå för "graphics draw". Från och med GD 2.0 finns GIF återigen med bland de bildformat som kan bearbetas av GD.

Den här guiden visar hur du installerar GD library vilket är en förutsättning för flera av våra kommande guider där PHP använder olika former av bildhantering. Om din webbserver eller ditt webbhotell inte har GD kan du inte använda alla PHP-funktioner som manipulerar och bearbetar bilder.

OBS! Du behöver INTE installera GD library om det redan finns på ditt webbhotell!

Det är bara om du vill testa dina sidor lokalt på din egen dator innan du publicerar dem till din webbserver som du behöver göra installationen. Om ditt webbhotell har GD library installerat kan du använda bildfunktionerna direkt. Kontrollera med PHP-info om ditt webbhotell har installerat GD library!

 

Förutsättningar för att följa guiden

För att du ska kunna följa denna guide förutsätter vi att du har grundkunskaper i PHP motsvarande guiden PHP grunder » och PHP fortsättning »

Beskrivningen visar hur du installerar GD library lokalt på din egen dator och förutsätter att du redan har installerat PHP 4.3.0 eller senare version.

 

Logga in för att läsa hela guiden

Klicka på ikonen nedan för att läsa hela guiden:

WDS medlem (WDS member)

 

OBS! Om du vill du läsa hela guiden måste du vara WDS medlem!

Du kan beställa tjänsten WDS medlem här »

Är du redan WDS medlem?
Klicka på ikonen "WDS medlem" högst upp för att läsa hela guiden!