Streckkoder (barcodes) används inom många områden men du känner framförallt igen den från varor du handlar där prismärkning, produkt- och lagerinformation läses optiskt med streckkodsläsaren i kassan.
Du hittar massor av bra information om streckkoder i olika standarder (EAN-13, Code 39, Code 128 och många fler) hos www.streckkod.se
I den här guiden visar vi hur du gör en egen streckkod med två metoder. Den första metoden som ger en layout som föreställer en streckkod men där koden inte motsvarar några alfanumeriska tecken gör du snabbt och enkelt med Photoshops filter. Den andra metoden som ger en äkta streckkod som verkligen motsvarar de siffror och bokstäver du anger hämtar du hos en webbtjänst i form av en GIF-bild.
TIPS! Förpackningen till streckkoden i exemplet ovan gör du med Photoshop's filter "3D-omvandling", läs mer i guiden 3D-box »
Du kan även använda Illustrators 3D-effekter, läs mer i guiden Mappa bilder till 3D-objekt »
Har du inga behov av att streckkoden verkligen ska motsvara de alfanumeriska tecken du skriver kan du skapa koden med filter.
Streckkoder finns i flera olika standarder och hos www.barcodemill.com kan du generera din egen streckkod genom att skriva din text och siffror i formuläret och välja den standard du vill ha på din streckkod.
I exemplet har vi valt standarden "Code 128":
Streckkoden genereras som en GIF-bild och du kan spara eller kopiera den genom att högerklicka på streckkodsbilden.
Äkta streckkod:
TIPS! Tjänsten "Barcode Mill" kan du själv erbjuda på din webbplats utan kostnad och den drivs då av CGI-script. Företaget bakom tjänsten är Bar Code man