193 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Photoshop

Chrome - kromade detaljer (CS)

Kroma text och objekt med den här enkla metoden i två steg: Avfasning (Bevel) och Kurvor (Curves).

 

Avfasning (Bevel)

Alla inställningar är beroende på vilka färger och storlek dina objekt har, men genom att använda Layer-stilar kan du gå tillbaka och ändra avfasningen när du tillämpat Kurvorna.

 1. Färga din text eller objekt. Nyansen är viktig för slutresultatet och det är lättare att få ett bra slutresultat om du inte använder för mörka eller för ljusa färger. Avfasnings-effekten är uppbyggd av högdagrar (Highlights) och skuggor (Shadows) och kan då försämras.

  Exemplet nedan är färgad i en neutral grå nyans (R=130, G=130, B=130): 2. Använd Layer-stilar (Layer styles) för att ge texten Inre avfasning (Inner bevel):  Storleken på avfasning (Bevel) beror på din textstorlek. Genom att ge öka högdagrarna till 100% förbättrar du din krom-effekt. De inställningar som markerats med rött är de som ändrats i vårt exempel:
  TIPS! I alla dialogrutor som du måste prova dig fram till rätt i värde är det ofta lättare att ändra värden med Pil-tangenterna än med skjutreglagen. Pil Upp och Pil Ned ändrar 1 steg och SHIFT+Pil Upp eller SHIFT+Pil Ned ändrar 10 steg.  Bra avfasning (Bevel) för att ge en bra krom-effekt med Kurvor:  För lite avfasning (Bevel):  För mycket avfasning (Bevel):

 

 

Justerings-Layer med Kurvor

Kurvor (Curves) använd till att justera kontrasten i bilder genom att påverka högdagrar och skuggor (vitpunkten och svartpunkten). Läs mer om Kurvor i guiden Bildkorrigering med Nivåer och kurvor »

Genom att lägga till Kurvor som ett Justerings-Layersom bara påverkar Layer kan du gå tillbaka till Layer-stilar och göra ändringar. Läs mer om Justerings-Layer i guiden Justerings-Layer »


 1. Lägg till ett Justerings-Layer för Kurvorna: 2. Skapa en Kurva genom att klicka ut punkter och dra dem. Utgå ifrån att du vill ha mycket högdager så att kromet blänker. Genom att använda fler punkter kan du kontrollera högdagrar, skuggor och mellantoner.

  OBS! Kurvan i exemplet nedan är bara ett riktvärde för just denna Textstorlek. Gör din egen kurva med inställningar som passar ditt objekt:
  Krom-effekten börjar synas: 3. Gå tillbaka och ändra Avfasningen igen vid behov. Nu när du tillämpat Kurvor är det lättare att se hur ändringarna då påverkar den totala effekten.

  Lite mer intensitet i högdagrar och skuggor:

  ...genom att ändra Skugglägets opacitet, vinkel och höjd för ljuset:  ...och justera Kurvan: 4. När du är nöjd med din krom-effekt kan du lägga samman Text-Layer med Justerings-Layer.
  Länka ihop dem och välj sedan att lägga samman länkade Layer(Merge Linked Layer):


 5. En Kantlinje och en skugga framhäver konturerna på den kromade Texten. Använd Layer-stilarna till detta:


 

 

EXTRA: Byt färg

Byt färg på din Text med menyn "Bild/Justera/Nyans och mättnad" (Image/Adjust/Hue and saturation). Se till att valet "Färga" (Colorize) är markerat:
Guldtext:

Kombinera ditt resultat med olika Filter fler effekter.

Guldtext med filtret "Glas" (Glass):

Yta med filtret "Vind" (Wind):

Prova olika Layer-lägen mellan dina Layer för att få helt andra effekter:

Glas-text eller Plast-text: