52 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Photoshop

Former med Fonter (5/5.5)

Du kan snabbt få olika former med hjälp av teckensnitt (fonter). Genom att utnyttja de olika symbol-fonterna Wingdings, Webdings och ZapfDingbats kan du skapa dina egna ikoner utan att använda "Clipart".

 

Använd verktyget "Text" (Type) och klicka där du vill ha symbolen.

I dialogrutan väljer du ett symbolteckensnitt som tex "Wingdings". De flesta fonter utnyttjar upp till 256 olika tecken vilket är det maximala i den sk "ASCII-uppsättningen". Prova dig fram till vilka symboler som finns genom att trycka på alla bokstavstangenter en i taget, börja med siffror och symbolerna ovanför bokstäverna, och använd även SHIFT.

Du kan även kortkommando för ASCII du känner till detta. För att få en "Stjärna" i teckensnittet "Wingdings" använder du ALT+0171

Om siffrorna på det Numeriska tangentbordet inte ger resultat så använd det Alfanumeriska. Du kan förstora tecknet till önskad storlek.


Wingdings
ALT+0171

Wingdings
ALT+0174


Wingdings
ALT+0178


Wingdings
ALT+0240

Wingdings
CTRL+ALT+8

Wingdings3
p

Wingdings2
ALT+0240

Wingdings
*

Wingdings
4

Wingdings
ALT+0255

Wingdings
<

ZapfDingbats
d

ZapfDingbats
ALT+0170

 


ZapfDingbats
%


ZapfDingbats
`

 

Leta på din dator efter teckensnitt som innehåller symboler. Du kan ha fler än exemplen ovan. Det följer ofta med teckensnitt med olika programvaror.

En bra metod att få en överblick över vilka tecken en teckenuppsättning innehåller, är att använda programmet "Teckenuppsättning" i Windows. Du hittar programmet under Windows-menyn: "Start/Alla program/Tillbehör /Systemverktyg " (Start / All Programs / Accessories / System Tools).

Du kan se vilken tangent-tryckning som gäller för ett specifikt tecken.

Om ingen tangent-tryckning visas markerar du tecknet och använder knapparna "välj" och "kopiera":

 

Klistra in valda tecken i ditt eget dokument.