54 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Photoshop

3D-box (7)

En kartong eller låda med flera sidor har 3 dimensioner. Du kan använda formverktygen för att rita din låda en sida i taget. Ett snabbare sätt kan vara att använda filtret 3D-omvandling (3D Transform) och skapa lådans form. Omslaget och kantetiketterna placerar du med verktyget Förvrängning (Distort).

TIPS! Filtret 3D-omvandling finns även i Photoshop CS men du måste själv hämta det på programets CD. Leta i mapparna med namn som "Godbitar" (Goodies), "Plugins" och "Filter" efter filen "3D-omvandling.8BF" (3D-transform.8BF).

Kopiera den till mappen där filtren i Photoshop finns som tex C:\Program\Adobe\Photoshop CS\Plug-ins\Filter

Hämta gärna bilder i vårt Bildgalleri »

 

Skapa lådans form med filtret 3D-omvandling

Filtret 3D-omvandling har mer avancerade egenskaper än vad som behövs för lådans form, du kan tex skapa en 3D-kub eller sfär direkt av ett fotografi. I exemplet använder vi bara 3D-omvandling för att få en enkel boxform.

 1. Börja med ett nytt dokument eller arbeta i det dokument du har omslaget och etiketterna. Arbeta gärna i bakgrunden eller i ett Layer med Vit bakgrund.

  Välj menyn "Filter/Återgivning/3D-omvandling" (Filter/Render/3D Transform).

  Rita ut formen med verktyget "Kub": 2. Rotera kuben med verktyget "Styrkula" (Trackball). Flytta kuben med "Panorering" (Pan Camera) och ändra vyn med "Visningsfält" vid behov. Det ger en större yta och "Grodperspektiv" som likt en kameralins zoomar in eller ut.

  Roteringen bör du utföra i flera steg. Varje gång du tar nytt tag så utgår roteringen från insättningspunkten av muspekaren. Försök att få kubens fält i olika grå nyanser, du kommer att använda kubens form som en mall för omslag och etiketter men om ytan är Vit kan de vara svårt att se gränserna.
 3. Bekräfta med "OK" när du är klar. Exemplet nedan visar kuben på sin vita bakgrund:  Du kan naturligvis förstora eller förminska Layer med kuben i efterhand, det spelar ingen roll om kanterna blir lite "suddiga" då det bara ska fungera som en mall.

 4. För att täcka de tre ytorna behövs 3 bilder.

  Hämta din bild som ska bli omslag på lådan genom att dra Layer eller klipp och klistra så att den hamnar i ett eget Layer.

  Använd verktygen "Förvrängning" (Distort) som du hittar under menyn "Redigera/Omforma/Förvrängning" (Edit/Transform/Distort).

  Dra i hörnen och placera dem i boxens hörn. Zooma in hörnen för bästa resultat och passning av de tre ytorna.

  Kuben med sitt första omslag:
 5. Fortsätt hämta eller skapa nya omslagsbilder. Använd verktyget "Förvrängning" (Distort) och var noga med passningen:

 

Använd Ljuseffekter för naturligare 3D-effekt

Med filtret "Ljuseffekter" (Lighting Effect) ger du din låda en mer realistisk 3D-effekt. Se till att varje sida av kartongen är ett eget Layer så att du kan belysa varje sida av lådan för sig:

Filtret hittar du under menyn "Filter/Återgivning/Ljuseffekter" (Filter/Render/Lighting Effect).

Läs mer om hur du använder det i guiden Ljuseffekter »

Så här kan lådan se ut med Ljuseffekter (Lighting Effect):