20 besökare, 1 medlem och 2 Studenter är online nu
Loopia

webdesign och HTML

 

Vad är ett webbhotell?

För att din webbplats ska vara tillgänglig för besökare måste den ha en unik adress och finnas på en dator som alltid är ansluten till Internet. Du kan använda din egen dator om du har en fast uppkoppling mot Internet med en egen IP-adress. Risken är dock stor att din dator utsätts för virus eller andra intrång och du bör ha en brandvägg (Firewall) och antivirusprogram.

En enkel lösning är att anlita ett webbhotell som erbjuder utrymme för dina webbsidor. Ett seriöst webbhotell ansvarar för brandvägg, virusskydd och gör regelbundna backuper av din webbplats. Din webbplats sparas på fler än en webbserver så att den alltid är tillgänglig även om den aktuella webbservern har driftproblem. Adressen till din webbplats får du genom att registrera ett eget domännamn som är lätt att komma ihåg för dina besökare.

Webbhotell finns i olika prisklasser och att välja webbhotell är ingen lätt uppgift då det kan vara svårt att jämföra villkor och tjänsteutbud. Det krävs egentligen inte mycket för att starta ett webbhotell vilket innebär att vem som helst som har en dator med fast anslutning till Internet kan utge sig för att vara ett "webbhotell". Det finns alltså gott om lycksökare i den här branschen. När du väljer webbhotell bör du be om referenser och försäkra dig om att de har god säkerhet i form av backup och brandvägg samt virusskydd. Behöver du hjälp med tekniska problem är support via telefon eller mail viktigt. De professionella webbhotellen erbjuder också ett antal epost-adresser (POP-konton) och de olika tekniska plattformar som kan krävas för funktioner på dina webbsidor som tex PHP, ASP, CGI, SQL/databaser mm.

 

Vad är ett domännamn?

För att systemet med adresser på Internet ska fungera finns speciella domännamnservrar, DNS (domain name system) som meddelar från vilken webbserver en webbplats ska hämtas. Varje webbserver tilldelas ett antal IP-nummer (Internet protocol) som kopplas till den dator där webbplatsen finns. Adresser till webbsidor kallas för URL (Uniform resource locator) och är IP-nummer som kopplas till ett Domännamn. Domännamnet kan innehålla namnet på webbpatsen följt av bokstäverna som anger vilket land som tillhandahåller domännamnen. Toppdomänen kallas även TLD (top level domain) och är i de fletsa fall en förkortning av namnet på landet som tex .SE för Sverige. Undantaget är USA som använder flera toppdomäner för olika ändamål. Listan nedan visar ett urval av vanliga toppdomäner som används.

Alla landsdomäner med information om vilka organisationer i de olika länderna som administrerar domännamnen hittar du hos IANA (The Internet Assigned Numbers Authority):
http://www.iana.org/domains/root/db Öppnas i nytt fönster (Open in new window)

Vill du kolla vem som har registrerat ett domännamn kan du använda WHOIS-servicen hos IANA:
http://www.iana.org/cgi-bin/whois Öppnas i nytt fönster (Open in new window)

Här är exempel på några vanliga TLD:s (toppdomäner):

.se (Sverige)  .net(network providers, USA)
.com (for all uses, USA) .org(organisationer, USA)

.biz (businesses, USA)

.info (for all uses, USA)
.name (individuals, USA) .pro (professions, USA)
.nu (Niue) .st (Sao Tome and Principe)
.to (Tonga) .cx (Christmas Island)
.cc (Cocos Island) .tv (Tuvalu)

Domännamn kan hyras valfri tid och registreras av ombuden för de olika toppdomänerna. Kostnaden varierar för de olika toppdomänerna och dessutom brukar de olika ombuden ta ut en avgift för registreringen av domännamnet. Du kan tjäna på att jämföra priserna hos de olika ombuden. Ofta kan du både registrera domännamnet och hyra webbhotell hos samma företag.

Domannämnet kan anges med bokstäver (a-z), siffror(0-9) och bindestreck(-) i versaler eller gemener. Tidigare kunde bara ASCII-tecken användas och det var då inte tillåtet med ÅÄÖ i domännamnen. Idag kan även internationella domännamn (IDN) eller sk multilingual domain names (ML) användas. Det är domännamn med andra tecken än ASCII-tecken som tex "hörby.se" istället för "horby.se". Vill du vara säker på att besökarna ska ange rätt adress bör du registrera båda namnen.

Fördelen med att registrera ett eget domännamn är att du alltid har kvar samma namn även om du byter webbhotell och detta gäller även de e-postadresser du registrerat. Om du har ett eget domännamn och webbhotell kan du välja vilka e-postadresser (POP) du vill ha till ditt domännamn. Du kan då ge varje familjemedlem eller anställd på företaget en egen e-postadress:

tony@webdesignskolan.se
info@webdesignskolan.se
support@webdesignskolan.se

 

Vilken toppdomän ska du välja?

En av de mest valda toppdomänerna är .com men svenska företag och privatpersoner använder ofta .se som är Sveriges landsdomän. En annan vanlig toppdomän för oss svenskar är .nu som egentligen är toppdomänen för landet Niue. För att skydda ditt namn på webbplatsen kan det vara en bra idé att registrera flera domäner och koppla dem till samma webbplats:

www.webdesignskolan.com
www.webdesignskolan.se
www.webdesignskolan.nu

De flesta webbhotell ser till att ditt domännamn fungerar både med och utan inledande "www":

OBS! Kontrollera med ditt webhotell att en sådan DNS-hosting (pekning) aktiverats till ditt domännamn.

 

Välja webbhotell - budget eller kvalitet?

Webbhotell finns i olika prisklasser och det kan vara svårt att jämföra villkor och tjänsteutbud. Vi har använt ett antal olika webbhotell genom åren och vår erfarenhet är att ett högre pris innebär inte alltid innebär bättre tjänster, kundtjänst eller servicenivå. Webdesignskolan använder idag Loopia som leverantör av alla domännamn och som webhotell för våra egna och våra kunder webbplatser. Vi har även testat våra egna program och PHP-script hos One.com och det har fungerat bra.

Budgetvalet:

One.com logo

One.com (tidigare B-one) etablerades 2002 i Danmark och är idag en av de ledande aktörerna i Europa vad gäller domännamn och webbhosting.

One.com erbjuder bra tjänster till ett lågt pris. De flesta funktioner i Webdesignskolans PHP-script och program fungerar i One.coms billigaste privatpaket.

OBS! Ingen telefonsupport ingår. Alla ärenden sker via mail eller brevkontakt.

Vi har använt ett par olika "testkonton" hos One.com och det har fungerat utan problem för oss.

Du som privatperson eller småföretagare som vill komma igång till en låg kostnad kan välja One.com som "första-gångs-val" och byta upp dig till Loopia vid behov.

Är du webbdesigner kan du använda One.com för testkonton men om du själv vill erbjuda dina kunder kvalitet bör du välja Loopia.

Kvalitetsvalet:

Loopia logo

Loopia är ett av Sveriges största och ledande webbhotell och har bedrivit verksamhet sedan 1999. Sedan år 2005 är de en del i den norska Mamut-koncernen.

Loopia erbjuder bra tjänster till ett högre pris än "lågprishotellen". Alla funktioner i Webdesignskolans PHP-script och program fungerar i Loopias billigaste privatpaket.

Loopia erbjuder telefonsupport och är ALLTID snabba med svar och support.

Vi använder själva Loopia som leverantör av tjänster till Webdesignskolan och vårt samarbete har fungerat bra i flera års tid.

 

Så blir du kund hos Loopia

Gå till Loopia och välj storlek på lagringsutrymme för webbplats och e-post. Du kan utöka lagringsstorleken vid ett senare tillfälle om du behöver mer utrymme.

 

Så blir du kund hos One.com

Gå till One.com och välj storlek på lagringsutrymme för webbplats och e-post. Du kan utöka lagringsstorleken vid ett senare tillfälle om du behöver mer utrymme.

 

OBS! Vi rekommenderar att du använder ett riktigt FTP-program för full kontroll över filhanteringen till och från ditt webhotell. Läs mer om hur du använder FTP i guiden Använda FTP-program »

 

 

Exempel på tjänster som webbhotellen erbjuder:

Webbhosting eller webbutrymme
Lagringsutrymmet du disponerar på webbservern som används till din webbplats och e-post. Du kan börja med ett mindre utrymme och köpa till mer utrymme när din webbplats växer.
UNIX eller Windows
Operativsystemet som används på din webbserver. UNIX fungerar tillsammans med PHP och MySQL. Windows fungerar med ASP och ASP.NET och Access databas. Välj UNIX om du inte använder ASP/ASP.NET.
Trafik
Den mängd information som hämtas från webbservern när dina besökare använder din webbplats. Om du har ett bildarkiv eller erbjuder filnedladdning ökar trafiken.
Antal e-postadresser eller mailkonton
Om du har ett eget domännamn och webbhotell kan du välja vilka e-postadresser (POP) du vill ha till ditt domännamn. Du kan då ge varje familjemedlem eller anställd på företaget en egen e-postadress.
Antal domännamn
Du kan använda flera olika domännamn till samma webbhotellkonto och behöver då inte köpa flera webbhotellspaket även om du har flera domännamn. Du kan tex koppla ett domännamn till en specifik mapp på din webbserver och driva flera webbplater på samma webhotellkonto.
FTP-åtkomst eller FTP-login
FTP (File Transfer Protocol) används för att publicera dina sidor, bilder och filer till webbserveren. Om du inte har tillgång till FTP kan du använda den uppladdningsfunktion som webbhotellet erbjuder.
Läs mer om FTP i guiden Använda FTP-program (FileZilla) »

 

Gratis webbhotell?

Det finns flera alternativa lösningar för att göra din webbplats tillgänglig på Internet. Ett utrymme för webbsidorna kan du få gratis hos din Internetleverantör eller andra tjänster som tillhandahåller utrymme gratis i utbyte mot att du visar reklam när dina webbsidor visas. Hastigheten vid nedladdning av dina webbsidor är oftast betydligt lägre än hos "riktiga" webbhotell du kan inte heller kräva att åtkomst till dina webbsidor 24 timmar om dygnet garanteras. Andra nackdelar är att det utrymme du får ofta är begränsat och att du inte kan utnyttja olika tekniker som kan krävas för funktioner på dina webbsidor som tex PHP, ASP, CGI, SQL/databaser mm. Dessutom kan du i vissa falla inte överföra dina webbsidor med FTP-program utan måste använda ett webbaserat gränsnitt för att ladda upp dina filer till webbhotellet. Många gratistjänster har en förmåga att helt enkelt försvinna efter en tid och då har du ingen användning av ditt utrymme och adress. Ett eget domännamn däremot finns alltid kvar även om ditt webbhotell går i konkurs.

Citat från Eniro.se (som använder Googles sökmotor):

"Googles index som är ett av de största i världen. Trots det kommer inte alla sidor som finns på Internet med. De flesta av sidorna som inte kommer med hamnar långt ner i hierarkin på de stora webbplatserna. Det finns regler som säger att man inte får anropa samma webbserver mer än en gång per minut. Det begränsar oss i indexeringen av webbplatser som har miljontals sidor, t.ex. gratis webbhotell. Vi gör vårt bästa för att ta med så många sidor som möjligt och lösa dessa problem. Men det finns aldrig någon garanti för att en sida blir registrerad."