66 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

webdesign och HTML

Webbläsare och säkerhet

Här är en översiktlig information om webbläsare, statistik och säkerhet.

Det finns ett antal olika webbläsare att välja mellan och de har sina egna funktioner och fördelar men om du bygger webbplatser är egentligen de program som används av de flesta besökarna mest intressanta. Det finns olika metoder att mäta vilka program och operativsystem som är populärast men som med all statistik är de inte till 100% korrekta och det finns flera sanningar. Genom att inhämta statistiken från flera olika källor kan du ändå få en ganska bra bild av vilka program som dominerar bland webbläsarna.

Tabellen nedan visar de mest använda webbläsarna och var du kan hämta programmen och dessutom få mer information om varje webbläsare:

60 %

Google Chrome

Google Chrome är utvecklat av Google och utvecklas delvis "open source".

Du kan hämta programmet här: http://www.google.com/chrome Öppnas i nytt fönster (Open in new window) 

13 %

Safari

Safari ingår i Mac OS X och är Apple's motsvarighet till kombinationen Windows+Internet Explorer vilket resulterat i en ledande position hos Mac-användare. Virus har aldrig varit några större problem på Mac - där finns en utmaning för alla virusmakare.

Du kan hämta programmet här: http://www.apple.com/safari Öppnas i nytt fönster (Open in new window) 

7 %

Internet Explorer & Edge

Internet Explorer ingår i det egna operativsystemet Windows och därför används av de flesta Windows-användare.

Du kan hämta programmet här: http://www.microsoft.com/windows/ie Öppnas i nytt fönster (Open in new window) 

7 %

Firefox

Firefox bygger på "open-source" vilket innebär att all kod är fri och tillgänglig för alla som vill hjälpa till att utveckla programmet. Programmet har sitt ursprung i "The Mozilla Project".

Du kan hämta programmet här: http://www.mozilla.com Öppnas i nytt fönster (Open in new window) 

13 %

Övriga

Wikipedia Öppnas i nytt fönster (Open in new window)  har ensammanställning av flera statistik-tjänster och visar median av resultatet.

W3Schools Öppnas i nytt fönster (Open in new window)  ger en bra översikt men anger själva att du inte kan förlita dig helt på deras statistik (som hämtats från deras egen weblogg).

Vilken webbläsare är bäst? Det är svårt att göra en rättvis jämförelse som tar hänsyn till varje användares önskemål och behov. Tabellen ovan visar att de flesta fortfarande använder Internet Explorer även om Microsoft inte följer alla de rekommendationer som utformats av W3C Öppnas i nytt fönster (Open in new window)
Vad det innebär att strikt följa W3C's standard kan du läsa mer om i guiden W3C och webbstandards »

Statistik

Ett bra sätt att avgöra vad internetanvändare har för webbläsare, operativsystem, bildskärmsupplösning etc är att använda egen statistik eller en statistiktjänst som loggar dina egna besökare.

Google Analytics » är ett kraftfullt verktyg för att analysera trafiken till din webbplats.

 

Säkerhet - virusskydd mm

Virus, trojaner, maskar, makrovirus, spionprogram och irriterande popup-reklam dyker upp i nya former hela tiden och det är ditt eget ansvar att skydda dig och din dator mot attackerna!

Ad-Aware är ett exempel på bra skydd för hela din dator.

Din webbläsare kan innehålla en del grundläggande skydd men du bör ändå komplettera med någon programvara som är specialiserad på att skydda dig. Det kan vara svårt att få en översikt av vad varje program egentligen skyddar emot men se till att du har minst ett antivirus-program och en brandvägg oavsett tillverkare. Prova dig fram till vilket program som passar dig bäst! Exemplen som anges nedan är några av de mest kända programmen. Gör en sökning i Google efter "Antivirus" och "Brandvägg" så hittar du många andra bra program. Oavsett vilka program du valt ska du se till att uppdatera programmen regelbundet. Det brukar ingå en begränsad tids gratis uppdateringar och du ska absolut fortsätta att att prenumerera på nya uppdateringar! Ställ in programmen så att de automatiskt känner av när nya uppdateringar finns tillgängliga och hämta dem direkt så att du hela tiden har så bra skydd som möjligt.

Har du någon gång varit tvungen att rensa och installera om allt på din dator så vet du att det är värt den lilla extra tid och ekonomisk investering som ett fungerande skydd ger!

Ad-Aware  

F-Secure  

McAfee 

Symantec  

ZoneAlarm