Dreamweaver är en kraftfull professionell HTML-editor som skapar HTML, DHTML, CSS och javascripts-kod. Använder du programmet på rätt sätt bygger du snabbt stora webbplatser som är lätt att underhålla, uppdatera och bygga ut. Programmet består av två delar; Site och Editor (Plats och Editor). HTML-sidorna bygger du i Editor-fönstret och webbplatsen administerar du i Site-fönstret.
I guiderna om Dreamweaver använder vi benämningarna webbsida och webbplats. Det förekommer flera benämningar
på samma sak och vilken du använder avgör du själv:
webbsida (webbsida - hemsida - homepage - internetsida) =
sidan som visas i webbläsaren
webbplats (webbplats - site - website - webbsajt) =
en samling webbsidor
En av Dreamweaver's fördelar är att du kan hantera stora webbplatser med tusentals dokument och bilder. Du kan tex enkelt byta layout eller namn på länkar eller filer och programmet ser till att alla HTML-koder ändras i de berörda webbsidorna. Förutsättningen för att få en sådan dynamisk koppling mellan alla webbsidor i en webbplats är att du skapar en Site (Plats).
OBS! Om du arbetar i Dreamweaver MX ska du istället titta i guiden "Skapa webbplats i Dreamweaver MX" »
När du startar Dreamweaver första gången är de flesta verktygsfönstren öppna. De flesta verktygen används relativt sällan och om du har en låg upplösning/liten bildskärm behöver du skärmutrymmet till innehållet på webbsidorna. Ett exempel på användning och placering av verktygsfönstrenär enligt nedan. De två fönster du använder mest är "Objekts" (Objekt) och "Properties" (Egenskaper), du kan alltså stänga de övriga fönstren.
Exempel på placering av verktygsfönster:
Behöver du öppna ett verktygsfönster finns de under menyn "Window" (Fönster) eller som knappar i det nedre högra hörnet av programfönstret:
Normalvyn vid arbete i Dreamweaver är förmodligen "Design view" (Visa Design). Du kan även se den HTML-kod som skapas samtidigt som du skriver text mm genom att dela programfönstret med knappen "Show Code and Design view" (Visa kod och design). Föredrar du att jobba direkt i kodfönstret och skriva HTML-kod mm själv byter du till "Code view" (Visa Kod).
Se hur HTML-koden skapas samtidigt som du bygger webbsidan:
... eller jobba direkt i HTML-koden:
För att utnyttja Dreamweavers kraftfulla funktioner måste du ange vilka dokument och bilder som ingår i din webbplats. Det gör du i programdelen "Site" (Plats). I Site anger du vilken mapp som ska vara "root" (rotmapp). Det är den mapp som alla sökvägar i länkar bilder mm utgår ifrån. När du arbetar med din webbplats lokalt på din dator används de lokala hårddiskarna som sökvägar men när du senare publicerar webbplatsen till en webbserver måste sökvägarna vara relativa till ett domännamn eller IP-adress.
Den första sidan som visas i en webbplats när någon skriver in adressen (URL) i webbläsaren kan ju egentligen heta vad som helst. För att göra adressen till webbplatsen kortare kan du dock ange de namn som webbservrarna oftast söker; index eller default.
Namnet "index" är förmodligen mest gångbart
då det varit en standard länge för tex Apache webbserver
för Unix/Linux. Namnet "default" är vanligt på
Microsoft's webbserverprogram som tex Internet Information Server (ISS),
Personal webbserver (PWS) etc och måste användas om du använder
ASP-script på dina webbsidor.
Filtillägget kan variera beroende på vilken teknik som
används, HTML, SSI, ASP, JSP, PHP mm. Här är några
exempel:
.php - .php - .asp - .shtm - .shtml - .ssi - .css - .xml - .js
Övriga rekommendationer för namngivning på webbsidor och även mappar är att inte använda VERSALER eller mellanslag, undvik också ÅÄÖ. Använd gärna "underscore/understrykning" ( _ ) istället för mellanslag.
Om du vill ha beskrivande filnamn som tex:
Drömvävaren för HTML-sidor.php
kan du istället namnge filen:
dromvavaren_for_html-sidor.php
...eller bildnamn:
Bakgrundsbild startsida Drömvävaren.gif
kan du istället namnge bilden:
bakgrundsbild_startsida_dromvavaren.gif
Reglerna för namngivning varierar beroende på webbserverns programvara och vad som tillåts i de olika scriptspråken. Ta det säkra före det osäkra och kolla först vad som tillåts, annars blir det en otrevlig överraskning när du ska publicera webbplatsen och filerna tex inte tillåts av webbservern. Att döpa om hundratals filer är inte roligt...
Spara din startsida med menyn "File/Save..." (Arkiv/Spara...). Om du väljer namnet "index.php" behöver du inte ange filtillägget .php då Dreamweaver gör det automatiskt.
TIPS! om du föredrar ett annat filtillägg kan du ändra grundinställningarna i Dreamweaver. Du hittar dem under menyn "Edit/Preferences..." (Redigera/inställningar...). Under kategorin "General" (Allmänt) kan du byta det förvalda filtillägget.
Förutom att spara webbsidan med ett lämpligt filnamn bör du även ange en Titel (Title) på sidan. Dreamweaver anger "Untitled Document" som sidtitel om du själv inte väljer ett eget namn.
Funktionen för Titeln är bla att den syns i webbläsarens överkant:
En annan viktig funktion för sidtiteln är att den även blir namnet på Favoriten när någon lägger till din sida som Favorit/Bokmärke:
Den kanske viktigaste anledningen till att ha ett bra namn som sidtitel är att de flesta söktjänster/sökmotorer indexerar webbsidorna med vägledning av bla Titeln. Din webbplats har alltså betydligt större chans att bli hittad om någon söker på ett ord som ingår i din sidtitel!
Ange din sidtitel i fältet "Title" eller med menyn "Modify/Page Properties..." (Ändra/Sidegenskaper...).
Ange Titel i fältet "Title":
...eller i dialogrutan "Page Properties" (Sidegenskaper):
Dags att ta en titt bakom kulisserna! Även om du föredrar att jobba i Designläget så bör du kolla din HTML-kod med jämna mellanrum så att du förstår hur webbsidorna är uppbyggda. Du kommer att ha stor användning för det senare när du börjar med stilmallar, CSS...
Visa all HTML-kod med knappen "Code View" (Visa
Kod) eller CTRL+TABB:
TIPS! Du kan se all kod utan att behöva bläddra i sidled om du låter raderna brytas vid fönsterkanten med menyn "View/Code View Options/Word Wrap" (Radbryt).
Dreamweaver tillämpar den obligatoriska grundkoden som webbläsare kräver och anger dessutom att bakgrundsfärgen ska vara Vit och textfärgen Svart.
De olika delarna av koden som reglerar vad webbläsaren ska visa kallas för "märken" eller "taggar". Vissa märken har även "attribut" som mer detaljerat anger vad i märket som ska påverkas.
<BODY> är ett märke och BGCOLOR är ett attribut till märket precis som TEXT i exemplet ovan. Vill du veta mer om de olika HTML-koderna kan du besöka W3C (WorldWideWeb Consortium) som är en sammanslutning av företag som arbetar för en gemensam standard för HTML-tekniken.
Grundkoden för din webbsida som Dreamweaver genererar består av följande märken:
TIPS! Du kan ändra förvald teckenuppsättning med menyn "Edit/Preferences..." (Redigera/Inställningar)
om du tex gör webbsidor för den japanska marknaden...
Vill du lära dig mer om HTML, CSS och Javascript har du informationen en knapptryckning bort! Dreamweaver innehåller en referens från O'Reilly & Associates (Safari: O'Reilly Books Online). I referensen hittar du detaljerad information om specifika märken/taggar. Öppna referensen med knappen "Reference" eller SHIFT+F1:
TIPS! Placera markören i det märke/tagg du vill ha information
om och tryck SHIFT+F1 så kommer du till rätt avsnitt i
referensen direkt!
Avsnittet om märket <BODY>:
...och attributen till <BODY>:
Avsnitten om CSS/stilmallar:
...och Javascript:
Det enklaste sättet att skriva in webbsidans textinnehåll är skriva det in "Designläget" (Design View). Dreamweaver lägger då in alla nödvändiga märken i HTML-koden och du jobbar som i en vanlig ordbehandlare... nästan.
Övriga specialtecken som kan behöva ersättas i HTML-koden hittar du om du byter paletten "Object" (Objekt) från "Common" (Vanlig) till "Characters" (Tecken) med den lilla pilknappen:
Byt till verktygen för specialtecken: |
Vill du se fler tecken väljer du knappen: |
Här är en "manuell" teckenuppsättning om du vill skriva koden direkt i kodläge:
|