467 besökare, 1 medlem och 1 Student är online nu
Loopia

Acrobat

WDS medlem (WDS member)

Information om Adobe Acrobat

Acrobat är en komplett lösning för att skapa, distribuera och publicera elektroniska dokument. Formatet som används kallas PDF (Portable dokument format) och kräver en läsare som heter Acrobat Reader. Du kan i princip spara alla typer av dokument och bilder till PDF-format. Originalets utseende och innehåll, inklusive teckensnitt och grafik, bevaras i dokument i Adobe PDF-format. I vissa program finns inbyggda exportfunktoner för att spara till PDF-format medan du i andra program måste ha programvaran Acrobat för att kunna spara och läsa dokumenten i Acrobat Reader. I programvaran ingår Acrobat som används för olika typer av efterbearbetning och läsning av PDF-dokument samt Distiller som sköter konverteringen av dokument till PDF-formatet. Du hittar bägge två under din startmeny.

Postscript är tekniken

Det finns flera olika metoder att skapa PDF-dokument på, gemensamt för alla metoder är att de skapar en fil i sidbeskrivningsspråket Postscript som är Adobe's standard för att beskriva en sidas uppbyggnad och utseende. Den beskriver bla teckensnittens utseende, grafiska objekt och punktuppbyggda bilder.

Postcript i skrivare

Ett dokument som skapas i tex Word får de egenskaper och sparas tillsammans med den skrivardrivrutin du har vald i din dator. Olika skrivare använder lika språk och tekniker för att överföra digitala dokument till utskrivet format. Det kan i praktiken innebära att när du flyttar ditt dokument till en annan dator eller byter skrivare så kan vissa bokstäver ändra storlek och egenskaper. Skillnaden är marginell men i flersidiga dokument kan det bli flera raders förskjutning i texten. Det har tex alltid varit, och är fortfarande, ett stort problem hos tryckerier/repro som får korrigera kundernas inlämnade dokument. Kontorsprogram som Word har därför aldrig varit deras favorit... Ett sätt att få dokumenten att se likadana ut oberoende av skrivare är att använda en Postscriptskrivare. Då använder skrivaren sidbeskrivningsspråket Postscript och dokumentet förbli oförändrat oavsett vilken Postscriftskrivare som används.

Postscript i Acrobat

Formatet PDF (Portabelt dokumentformat) som används i Acrobat bygger på sidbeskrivnings-språket Postscript. Oavsett om du tänkt använda dokumenten för trycksaker, utskrifter eller bildskärm så ska utseendet vara exakt likadant som i originaldokumentet. När man skriver ut ett dokument har man länge kunnat välja att "skriva till fil", om du då har en Postscriptskrivare ska utskriftsfilen bli exakt likadan som originaldokumentet. Utskriftsfilen som oftast får filtilläget .PS (ibland även .PRN) kan flyttas till annan dator för utskrift. Utskriftsfilerna har inte varit redigerbara och det är här Acrobats format PDF har en stor fördel, de är redigerbara och kan visas på i princip alla datorplattformar. Det enda som krävs är att du har Acrobat Reader i rätt version installerad. Det är en gratis läsare som finns att ladda ner på www.adobe.com Öppnas i nytt fönster (Open in new window)  men ofta följer med olika programvaror vilket gör att PDF-formatet i dag är väldigt användbart.

Olika metoder för att skapa PDF-dokument

Det finns flera olika metoder för att skapa Acrobat-dokument. Gemensamt för alla metoderna är at de går via Postscript till PDF och att man inte sparar filen utan skriver ut till en Postscriptfil som sedan konverteras till PDF. Programvaran som skapar filerna heter Distiller. För "vanlig" användning behöver du egentligen inte öppna och göra inställningar i Distiller då du har möjlighet att göra dem i de program du spar/skriver ut ifrån.

I huvudsak används följande metoder för att spara PDF-dokument:

 1. Skriv ut till skrivaren "Acrobat Distiller"
  som är en skrivardrivrutin som följer med programmet Acrobat. Skrivardrivrutinen bearbetar dokumentet via programmet Distiller till PDF-format.
 2. Använd makrot "Konvertera till Adobe PDF"
  Makrot som installeras i Word, Excel, Powerpoint (version 97/2000). Makrot bearbetar dokument via programmet Distiller till PDF-format.
 3. Skriv ut till fil (.PS eller .PRN)
  Skriv ut och bearbeta filen i Distiller genom att öppna eller dra den till programmet (kräver att du har en Postscriptrivrutin för bra resultat
 4. Skriv ut till fil (.PS eller .PRN) direkt till en "bevakad mapp"
  Allt som ligger i mappen bearbetas i Distiller och flyttas till en "utmapp".

... (guiden omfattar 17 sidor)

 

OBS! Om du vill du läsa hela guiden måste du vara WDS medlem!

Du kan beställa tjänsten WDS medlem här »

Är du redan WDS medlem?
Klicka på ikonen "WDS medlem" högst upp för att läsa hela guiden!